Stowarzyszenie Miłośników Nakła Śląskiego będzie organizowało warsztaty kulinarne pt. "Gymiza naszej omy z kery się robi richtig dobry ślonski żur". Celem projektu jest nabycie umiejętności gotowania tradycyjnego żuru i przygotowania lokalnej przyprawy, zwanej kiedyś "gymizą". Koszta przedsięwzięcia to 3200 zł z tego 2200 zł to pieniądze publiczne. Planowane jest aby warsztaty odbyły się w Centrum Kultury w Orzechu, data jeszcze nie jest znana.
Koszta projektu:
Promocja - 100 zł
Koordynacja działań - 400 zł
Honorarium za warsztaty kulinarne - 500 zł
Produkty spożywce do przygotowania żuru i gymizy dla 100 osób - 1150 zł
Materiały kuchenne, fartuszki, stoliki, noże, deski, ręczniki papierowe - 1050 zł
źródło: BIP
Będzie smacznie